मटर पनीर स्पेशल कैसे बनायें : how to make Matar Paneer Special : Indian food, food recipie

मटर पनीर स्पेशल कैसे बनायें : how to make Matar Paneer Special : Indian food, food recipie

  मटर पनीर स्पेशल  कैसे  बनायें : how to make Matar Paneer Special : Indian food, food recipie
Kitchen Khana
Tuesday, December 29, 2020

                                               


                         मटर पनीर स्पेशल

                                  सामग्री

आलू                                                                                       500 ग्राम

गर्म मसाला                                                                              2 चम्मच

मटर के दाने                                                                            500 ग्राम

घी देसी अथवा वनस्पति                                                           100 ग्राम

प्याज़ बारीक कटे हुए                                                              50 ग्राम

पनीर                                                                                     200 ग्राम

क्रीम                                                                                      200 ग्राम

लहसुन                                                                                  5 ग्राम

मक्खन                                                                                 50 ग्राम

अदरक                                                                                5 ग्राम

हरा धनिया                                                                           10 लड़िया

लाल मिर्च                                                                            आवश्यकतानुसार

हरी मिर्च                                                                               5 नग

नींबू का रस                                                                         1 नींबू का

नमक                                                                    आवश्यकतानुसार


                                          विधि


पहले आलूओं को उबालकर छीलकर अच्छी तरह से गूँध लें। फिर उसमें नमक और मिर्च मिला लें। घी को कुकर अश्ववा बेक करने वाले बर्तन में डालकर हल्की आग पर पकाएँ। गर्म होने पर उसमें लहसुन के छिले हुए छोटे टुकड़े, बारीक कठे हुए प्याज़ डालकर भून लें। 


जब यह अच्छी तरह से घी में पक जाएँ तो बाकी की सारी सामग्री को उसमें डालकर अच्छी तरह से मिला दें। ओवन में बीस मिनट तक पका लें था कुकर को गैस पर रखकर बीस मिनट तक पका लें। यह समय अपनी आवश्यकता के अनुसार कम भी कर सकते हैं, बढ़ा भी सकते हैं। एक दो बार बनाने से सबपता चल जाएगा।


Read more: शाही पनीर ki vidhi

जब उसे नीचे उतारें तो थोड़ी देर के पश्चात्‌ उसमें पिसे हुए गर्म मसाले का एक चम्मच और कटा हुआ हरा धनिया डाल दें, जिससे वह खुशबूदार और स्वादिष्ट लगेगा। बस, आपका स्पेशल पनीर तैयार है।


विशेष : अपने परिवार के अनुसार चीज़ों की मात्रा कम अथवा बढ़ा भी सकते हैं।


                                 Matar Paneer Special

                                         material


Potato                                                                   500 grams


Garam Masala                                                     2 tablespoons


Peas                                                                      500 grams


Ghee desi or vegetable                                         100 grams


Onions finely chopped                                         50 grams


Cottage cheese                                                     200 grams


Cream                                                                  200 grams


Garlic                                                                   5 grams


Butter                                                                  50 grams


Ginger                                                                 5 grams


Coriander                                                            leaves 10


Red chili                                                             as required


Green chili                                                          5 pieces


Lemon juice                                                         1 lemon


Salt                                                                        as required


                                          Method

First boil the potatoes and knead them thoroughly. Then mix salt and chili in it. Put the ghee in a cooker and cook it on a low flame. When hot, add small sprinkled garlic pieces, finely chopped onions and fry them.


When it is cooked well in the ghee, add all the remaining ingredients and mix it well. Cook in the oven for twenty minutes and put the cooker on the gas and cook for twenty minutes. You can shorten this time according to your requirement, can also increase it. Creating one twice will know.


Read more: How To Make Shahi Paneer

When take it down, after a while, add a spoon of ground spices and chopped coriander to it, which will look fragrant and delicious. Just, your special paneer is ready.


Special: According to your family, the amount of things can be reduced or increased.

मटर पनीर स्पेशल कैसे बनायें : how to make Matar Paneer Special : Indian food, food recipie
4/ 5
Oleh
Open Comments
Close comment

1 comment