बंगाली रसगुल्ले कैसे बनायें :: How to make Bengali Rasgulla:: Bengali Rasgulla recipes
बंगाली रसगुल्ले
सामग्री
मलाई ; 500 ग्राम
चीनी 125 ग्राम
छोटी इलायची पिसी 10 ग्राम
चाँदी के वर्क आवश्यकतानुसार
विधि
मलाई को मथानी से रगड़कर या मिक्सी में डाल कर उसमें से मक्खन निकाल लें। मक्खन निकल जाने के पश्चात् जो छाछ बचेगी उसे आग पर गर्म करें। जब वह गाढ़ी हो जाए तो उसे नीचे उतार लें। मलाई से निकाले धक्खन को गर्म करके उसमें से घी निकाल लें। घी बनाने के पश्ञ्रात् जो कुछ भी बचेगा उसे गर्म किए मलाई से बचे शेष भाग में मिला दें।
अब चीनी की चाशनी बनाकर उसे इसी सारे पदार्थ में मिला दें और एक बार फिर से आग पर रखकर पकाना शुरू करें। साथ- साथ हिलाते भी रहें। जब सारा तरल पदार्थ गाढ़ा हो जाए तो नीचे उतारकर उसे मन चाहे आकार में ढालकर फ्रिज में रख दें। यदि अधिक मीठा खाना हो तो 200 ग्राम चीनी की चाशनी बनाकर कुछ घण्टों के लिए उस चाशनी में डूबो दें। इसके बाद फ्रिज में रखें। ठण्डे होने पर खाएँ।
Bengali Rasgulla
material
Cream; 500 grams
Sugar 125 grams
Small cardamom powder 10 grams
Silver foil sheet as required
Method
Rub the cream with churning or pour it into the grinder and take out the butter from it. After the butter is released, the buttermilk that remains will be heated on the fire. When it becomes thick, take it down. Remove the ghee from the cream by heating it to remove the batter. After making the ghee, add whatever is left and mix it with the remaining part of the warm cream.
Now make sugar syrup and mix it with all the ingredients and start cooking once again on the fire. Keep moving along. When all the liquids become thick, take them down and keep it in the fridge after cutting it to the desired shape. If you want to eat more sweet, then make 200 grams sugar syrup and dip it in the syrup for a few hours. After this keep in the fridge. Eat when cold.